Obnova od potresa

Obnova od potresa

Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji

  • Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije (“Narodne novine” broj 102/2010/21117/21)
  • Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije (“Narodne novine” broj 137/21)

VIŠE INFORMACIJA…

Vodič za aktivnosti nakon potresa MGIPU

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja objavilo je „Vodič za aktivnosti nakon potresa“ koji donosi pregled svih dosadašnjih aktivnosti Ministarstva vezanih za sanaciju oštećenih zgrada u potresu.

Uz Vodič za građane Ministarstvo je pripremilo i preporuke za primjenu Pravilnika o registru šteta od prirodnih nepogoda za procjenu štete na građevinama. U preporukama je dano stručno mišljenje o načinu izvršenja postupka, propisanim procedurama i odabranoj metodologiji te tko i kako procjenjuje štetu na oštećenoj imovini koja se dogodila u potresu.

Donesene su i izmjene i dopune Tehničkog propisa za građevinske konstrukcije koje su stupile na snagu 2. srpnja 2020. godine. Cilj izmjene i dopune Tehničkog propisa je jasnije definirati postupak popravka i pojačanja konstrukcijskih i/ili nekonstrukcijskih elemenata s razinom obnove koja je primjerena opasnosti područja i potresnom riziku zgrade, a vezano za potresnu oštetljivost zgrade i njezinu namjenu.

Za pomoć građanima Ministarstvo graditeljstva je oformilo poseban tim stručnjaka u Ministarstvu koji se bave isključivo rješavanjem problema vezanih za obnovu od potresa te je otvorena i posebna telefonska linja za građane 01/3782-117 na koju se mogu obratiti svakim radnim danom u vremenu od 9 do 14 sati.

ARHIVA

Postupanje nakon potresa

Sva oštećenja zgrada potrebno je najprije prijaviti Gradu Zagrebu radi brzog pregleda građevine. Grad Zagreb uveo je besplatnu telefonsku liniju 0800 8802 i 0800 8805 za građane izravno pogođene potresom. Ukoliko nakon potresa sumnjate u ispravnost plinskih instalacija možete se javiti na besplatni broj 0800 400 400. U slučaju poteškoća s opskrbom vodom, građani se mogu javiti na broj 01/6163 999. Građani mogu nazvati broj za Hitne intervencije 01/6585 147.

Kroz besplatne brojeve 0800 8802 i 0800 8805 osigurana je i sva druga potrebna asistencija građanima koji su pretrpjeli potresom uzrokovane štete.

https://www.zagreb.hr/besplatni-telefoni-0800-8802-i…/156548

Prijava za pregled građevina nakon potresa

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba izradio je aplikaciju „Prijava za pregled građevina nakon potresa“. Molimo građane da na poveznici https://arcg.is/1vafny0 popune aplikaciju. Na ovaj način ćete pomoći i ubrzati procjenu štete.

Prijava za pregled građevina nakon potresa

Prijava šteta na objektima po objavljenom javnom pozivu Grada Zagreba

Gradonačelnik Grada Zagreba je 23. ožujka 2020. proglasio prirodnu nepogodu uzrokovanu potresom na području grada Zagreba.
Detaljnije upute vezane za proceduru prijave šteta objavljene su na web-stranici Grada Zagreba.

Kratke upute o postupanju vezano za prijavu štete

Svi oštećenici, fizičke i pravne osobe na čijoj je imovini utvrđena šteta mogu prijaviti štetu na imovinu.

Rok prijave je do proglašenja kraja pandemije.

Sve potrebne informacije oko popunjavanja obrazaca mogu se dobiti na besplatni broj telefona 0800 88 03 i na putem meilaprijavastetepotres@zagreb.hr
Uputu za popunjavanje Obrasca objavljene su i na www.zagreb.hr na linku potres, a isti će se moći preuzeti u pisarnici.
 
Tko ispunjava obrazac

Predstavnici suvlasnika u stambenim zgradama podnose prijavu za zajedničke prostorije ( šupe, kotlovnice, lift, krovište, stubište, dimnjaci, fasade i ostalo što spada u zajedničke prostorije). Ukoliko zgrada nema predstavnika suvlasnika prijavu podnosi prinudni upravitelj zgrade na temelju dostavljenih podataka od suvlasnika.

Zaključak o proglašenju prirodne nepogode ➡️ https://www.zagreb.hr/zakljucak-o-proglasenju-prirod…/156586
Javni poziv za prijavu štete na imovini ➡️ https://www.zagreb.hr/javni-poziv-za-prijavu-stete-n…/156593
Obrazac za prijavu štete ➡️ https://survey123.arcgis.com/…/7bdaffd5c9a94e71afc59ce1e26f…

Share this post